Netwerkbijeenkomst

Thema : “Netwerk zonder Grenzen”

In het licht van Samenwerking en Verbinding

Op donderdag 12 december 2019 was het zover Stichting Rumi opende om 12:00 haar deuren voor een netwerkbijeenkomst voor vluchtelingen, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners van Den Haag. Een dag die stond in het licht van Samenwerking en Verbinding met als doel om op en laagdrempelige manier kennis met elkaar te maken en elkaars manieren en gewoonten beter te begrijpen ter bevordering van de sociale cohesie en samenhang in de Haagse samenleving. 

Onder het genot van een korte lunch en een drankje met op de achtergrond de zoete klanken van de Oosterse muziekcultuur werden de gasten in de grote filmzaal ontvangen. Zelfs aan de kinderen was gedacht die opgevangen werden in een andere zaal en zich vermaakte met kleurboeken, speelgoed, schilderen en snoep. Om 12:30 opende uiteindelijk de dagvoorzitter het officiële programma waarin hij geassisteerd werd door de stagiairs. De gasten, vluchtelingen, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en inwoners van Den Haag, werden kort voorgesteld aan stichting Rumi. Na een korte uiteenzetting van het dagprogramma werd de documentaire film “Stranger in Paradise” aangekondigd. Een film over de eerste opvang van vluchtelingen in Nederland waarbij de kijker een achtbaan van emoties ervaart. Waarin enerzijds termen als “We willen jullie niet. Wir schaffen das nicht” worden gebruikt, het ander moment het warm welkom gevoel als een deken over je heen wordt gelegd en de keiharde realiteit wordt weergegeven. In een klaslokaal legt een leraar een groep vluchtelingen met een rekensom uit wat hun komst de samenleving zal gaan kosten. De asielzoekers proberen de cijfers te weerleggen. Ze zullen toch gaan werken, hun steentje bijdragen? De leraar helpt hen uit de droom: de helft van hen zal nooit aan het werk komen.

In 3 akten onderzoekt regisseur en scenarist Guido Hendrikx de Europese kijk op de vluchtelingencrisis. 3 groepen migranten worden door de man ontvangen, die steeds een andere houding aanneemt:

  • Afwijzend in het 1e deel
  • Vol empathie en goede wil in het 2e
  • In het laatste deel vertegenwoordigt hij de Nederlandse asielprocedure, met al zijn ingewikkelde regels.

Een film waarin wij als stichting Rumi willen laten zien waar de dromen van de vluchtelingen botsen op de werkelijkheid en de kijker dwingt na te denken over zijn eigen positie. Na deze achtbaan van emoties werd het tijd voor het netwerken waarin organisaties, bedrijven en vluchtelingen elkaar leren kennen. Onder het genot van een hapje en drankje werden, buiten het uitwisselen van contactgegevens, ervaringen m.b.t. de hulp voor vluchtelingen tussen stichtingen en organisaties gedeeld en nieuwe plannen aan elkaar voorgelegd. Hoe kunnen wij elkaar versterken om onze doelgroep, de vluchtelingen en migranten, op een zo efficiënt mogelijke manier te helpen. Welke partners kunnen wij inzetten om de kansen voor onze doelgroep te vergroten. Aan het eind van het programma werden onze gasten bedankt voor hun komst en hun inbreng en kunnen wij terugkijken op een zeer efficiënte en leerzame netwerkbijeenkomst.